Communications & Media

Your voice - the redevelopment of the Inveresk Precinct Masterplan

Maximising community access, ensuring local people benefit from the redevelopment and more information about parking and traffic are the key themes that emerged from community feedback on the redevelopment of the Inveresk Precinct.

The University of Tasmania and project partners released The Inveresk Precinct Redevelopment Masterplan for stakeholder and community feedback from 18 July 2017 to 1 September 2017.

Pro Vice-Chancellor (Community, Partnerships and Regional Development) Professor David Adams said the response was largely positive.

“We saw so many great ideas for how the community could use the public spaces in the precinct,” Professor Adams said.

“These ranged from community gardens, BBQ facilities and play and healthy lifestyle equipment to occasional markets and outdoor events like movies and live music events.

“The community feedback affirms the joint vision for the Precinct that the University has developed with the project partners over the past 18 months.

“Significant insight into the community’s preferences was gleaned from work jointly funded by the University and the City of Launceston and undertaken by community engagement specialists, Co-Design Studio.

“It is exciting to see members of the community imagining an Inveresk Precinct that is both a place of education and a vibrant centre of activity that brings the city together.”

Professor Adams said Launceston’s educational leaders, including school principals and operators of private learning institutes, made submissions about the ‘positive flow on benefits’ of lifting educational attainment through the project.

“The largest group of respondents was local business and industry who were vocal in their desire to be involved in the project,” he said.

“People were also after assurances that popular attractions such as QVMAG and the Tramway museum would remain on site. I want to assure the community that the University values all the onsite tenants and their presence has always been part of the vision we share with our partners for the site.

“Another consistent theme was the need for adequate provision of parking for community members, visitors and for staff and students.”

While more than 3600 people viewed the masterplan online or attended an information briefing, only 49 people put their views in writing.

Of the 49 written responses, 59 per cent were positive towards the project, 16 per cent were negative and 24 per cent made neutral comments or enquiries.

An estimated 400 people visited a masterplan display and/or viewed the virtual reality experience, 252 visited a ‘pop up’ engagement session, more than 60 groups attended a briefing with the project team, and more than 3600 people visited the northern expansion webpage over the duration of the consultation.

Professor Adams said the public feedback was critical to ensure the future development of the site met the needs of the community.

The University of Tasmania will use the feedback to inform the next stages of the project.

The report is available to view at www.utas.edu.au/northern-expansion/masterplan/_nocache

Published on: 29 Sep 2017 12:22pm